Robiąc zakupy, zwracamy uwagę na wielkość i ilość kupowanej żywności. Zapewnia to utrzymanie zdrowej diety i uniknięcie nadmiernych wydatków. Wiele osób ma zwyczaj kupowania większej ilości produktów, aby dłużej przechowywać je w lodówce lub na półce. Data wydrukowana na opakowaniu nie zawsze wskazuje ścisły limit przydatności do spożycia, którego nie powinniśmy przekraczać.
Oznakowanie produktów jest jednolite w całej Unii Europejskiej. Oznacza to, że z podobnymi zapisami możemy spotkać się zarówno w Polsce, jak i w innych krajach. Możemy spotkać się z jednym z dwóch oznaczeń dotyczących terminu przydatności do spożycia żywności:
ZOBACZ TAKŻE: Wysoki poziom cukru przyczyną alzheimera?
Możesz również użyć własnych zmysłów, aby określić, czy produkt spożywczy jest nadal bezpieczny do spożycia. Jeśli odpowiednio przechowujesz swoje zakupy, możliwe jest, że niektóre produkty oznaczone jako "najlepiej spożyć przed" będą bezpieczne do spożycia przez 1-2 dni po upływie terminu. Zasada ta NIE dotyczy mięsa. Należy je ugotować natychmiast po zakupie. Można ją jednak zastosować do jajek, sera i jogurtu (z odpowiednią obróbką cieplną). Produkt jest nadal bezpieczny do spożycia, jeśli wieczko opakowania jest wklęsłe i nie ma nieprzyjemnego zapachu po jego otwarciu. Pamiętaj, aby nie nadużywać tej zasady i nie spożywać żywności z cotygodniowym poślizgiem. Byłoby to równie bezpieczne jak zabawa w berka z tygrysem.
Nie możemy kontrolować tego, jak długo żywność będzie świeża, ale możemy utrzymywać ją w jak najlepszym stanie. Dotyczy to zarówno rzeczy, które można zamrozić, jak i tych przechowywanych w temperaturze pokojowej, takich jak owoce, warzywa i wypieki. Wypróbuj poniższe sztuczki, aby jak najlepiej wykorzystać te produkty i zachować ich świeżość.
Warzywa, podobnie jak owoce, potrzebują świeżego powietrza. Przechowuj je luzem, bez opakowań i torebek. Nie można wkładać do lodówki wszystkich warzyw naraz (na przykład pomidorów). Staraj się unikać umieszczania różnych warzyw w tym samym pojemniku. Może to spowodować gnicie i przyspieszyć proces dojrzewania.
Takie przechowywanie jest szczególnie korzystne w przypadku ziemniaków i batatów. Nie wykiełkują, jeśli będą przechowywane w niskich temperaturach i bez dostępu światła. Zmniejsza to ryzyko ich gnicia.
Warzywa korzeniowe, takie jak seler, pietruszka i marchew, są zakopane pod powierzchnią gleby podczas ich życia na polu, co pozwala im zatrzymać wilgoć. Możesz stworzyć to samo środowisko, umieszczając je w pojemniku wypełnionym wodą w lodówce. Pozwoli im to zachować chrupkość i trwałość.
Aby zapobiec pleśnieniu chleba, należy przechowywać go w stosunkowo suchym miejscu. Z kolei całkowity brak wilgoci pozwoli jedynie na wykorzystanie go jako bułki tartej. Chlebaki wykonane z naturalnych materiałów, takich jak drewno lub bambus, są idealne, ponieważ są mniej sterylne niż plastik i utrzymują najlepsze warunki dla chleba. Jeśli pieczesz chleb samodzielnie, po wyjęciu z piekarnika pozwól mu całkowicie ostygnąć, zanim przełożysz go do chlebaka.
Mycie owoców i warzyw jest bardzo ważne. Mycie owoców i warzyw bezpośrednio po rozpakowaniu skraca ich okres przydatności do spożycia. Najlepiej jest myć owoce i warzywa na chwilę przed ich spożyciem.
ZOBACZ TAKŻE: Ile białka potrzebuje osoba aktywna fizycznie?
Wiele produktów spożywczych można zamrozić, aby maksymalnie wydłużyć czas ich przechowywania w spiżarni. Należy jednak pamiętać, że istnieje kilka zasad, których należy przestrzegać. Jeśli planujesz zamrażać żywność, podziel zamrażarkę na trzy strefy: jedną na surowe mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego i wypieki; drugą na warzywa, owoce i surowe wypieki; oraz trzecią strefę na mrożone produkty gotowe. Zmniejszy to ryzyko zakażenia bakteriami obecnymi na surowym mięsie. Każdy zamrożony produkt należy również oznaczyć datą jego umieszczenia w zamrażarce.
Pamiętaj, że zamrażanie nie oznacza przechowywania żywności w nieskończoność. Procesy prowadzące do psucia się żywności nadal zachodzą w zamrożonych produktach, nawet jeśli są znacznie spowolnione. Jak długo można je przechowywać w niskich temperaturach?
Większość ryb i drobiu można przechowywać w zamrażarce przez maksymalnie trzy miesiące. Wieprzowina może być spożywana do 6 miesięcy po zamrożeniu, a wołowina do 8 miesięcy (choć nie będzie smakować tak dobrze). Nie zapominaj, że jeśli planujesz zamrozić mięso, musi ono zostać zużyte w ciągu 2 miesięcy.
Świeże warzywa i owoce są delikatne, ale można je długo przechowywać w zamrażarce. Warzywa, owoce i grzyby mogą przetrwać do sześciu miesięcy w niskich temperaturach, jeśli są odpowiednio przechowywane. Wyjątkiem są małe owoce, takie jak maliny, truskawki i jagody. Należy je spożyć w ciągu 3 miesięcy od zamrożenia.
Możesz zamrozić dowolną ilość chleba, jeśli nie masz nic przeciwko jego zepsuciu. Przed zamrożeniem chleb należy podzielić na kromki. Będzie przechowywany w zamrażarce przez około 3 miesiące.
Ważne jest, aby zamrażać produkty spożywcze w celu uniknięcia marnowania żywności. Nie należy jednak traktować lodówki jak czarnej dziury. Im dłużej przechowujesz produkty w tym stanie, tym więcej wartości odżywczych i smaku tracą. Nadal znacznie lepiej jest przygotować menu i listę zakupów na nadchodzący tydzień.
Daty ważności produktów spożywczych nie zawsze oznaczają sztywne ramy czasowe, w których należy je spożyć. Wiele produktów można zamrozić, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia. Nie zastępuje to planowania zakupów spożywczych. Jeśli pominiesz ten krok, zmarnujesz więcej żywności.
Autor: Monika Kostrzewa/NLS
Czym jest adaptacja metaboliczna? Jak sobie z nią radzić i uniknąć efektu jo-jo?
Marnowanie jedzenia a dieta - czego unikać?
Dieta, testosteron i libido: 7 zdrowych produktów
Jak rozluźnić klatkę piersiową po treningu?